Geldiğimiz nokta itibari ile yapay zeka, bugün insanlar tarafından yapılan çok çeşitli işlevleri/görevleri ikame edecek gibi görünmektedir. Gelişmeler özellikle robotların her geçen gün daha zeki hale getirilmesini hedeflemektedir.
Robotların endüstriyel hayata hakimiyeti doğal olarak insana benzeyen yapay zeka robotlarının tekrar gündeme gelmesine yol açmıştır. Robotların ve insansız araçların endüstriyel, askeri ve sosyal yaşama dâhil olması kaçınılmaz görülmektedir. Enerjiden sağlığa, ulaşımdan ticarete, tarımdan imalata, enerjiden finans dünyasına her alanda etkisini gösterecektir. Yapay zeka sistemlerini kullanan robotlar her alanda;
- birbirleri ile konuşabilecektir (Bilgi protokolleri).
- aynı amaca yönelebilecektir ( Amaç/sensör modellemesi).
- sosyalleşebilir, yardımlaşabilirler, birbirlerine destek üretebilecektir (Duygusal zeka).
- birbirlerine ve insanlara olayları öğretebileceklerdir (Zeki öğretim sistemleri).
- Ar-Ge çalışmaları yapabilecekler ve inovatif davranabileceklerdir (Bilimsel keşiflerin modellenmesi).
- birden fazla işi tek başlarına gerçekleştirebileceklerdir (Zeki etmenler).
- işletmelerde yönetim kademelerinde görev alabileceklerdir (Zeki etmenler).
- Kişiselleştirilmiş eğitim/öğretim sistemleri oluşturulabilecektir (Zeki öğretim sistemleri).
- Muhatabı ile ana dili üzerinden iletişim kurabilecekledir (Doğal dil işleme).
Bu nitelikler ile donatılmış olan Yapay Zeka Sistemleri artık öyle boyutla ulaşmıştır ki gelişmeler aşağıdaki
alanlarda hızla yaygınlaşmaktadır.
- Hong Kong merkezli «Deep Knowledge» isimli yatırım şirketi, bundan böyle yönetim kurulunda bir de robot üye bulunacağını açıkladı. VITAL isimli robot, fiziken olmasa da fikren yönetim kurulu toplantılarına katılarak ve görüş bildirecek şekilde tasarlanmıştır.
- Evlerde kullanılacak sistemlerin geliştirilmekte ve insanlara hizmet eden robotlar ortak yaşam alanlarını insanlar ile paylaşmaktadır.
- İnsansız karar veren sistemlerin geliştirilmektedir (İnsanız araçlar). Trafikte araçların gelecekte kaza
yapmadan insanlığa hizmet edebilecekleri yönündeki bekleyiş yabana atılır gibi değildir. - Zeki radarlar ile belirlenen savaş unsurlarını dost mu düşman mı olduğunun belirlenmesinde yaygın olarak yapay zeka kullanılmaktadır. Gelişmiş oto pilot uygulamalar ile insansız savaş araçları ülke savunmalarının önemli bir bileşeni olmuştur. Bu yönde de gelişmelerin hızla yürüyeceği değerlendirilmektedir.
- Askerler savaşmadan önce sentetik ortamlarda savaş alanının her noktasını öğreninceye kadar eğitilebilecektir. Dahası ön cephede askerler yerine robotlar savaşacaklardır.
- İnsanların düşüncelerini okuyan robot geliştirme çalışmaları artacaktır.
- Benzeri şekilde metin madenciliği, veri madenciliği, iş zekası gibi yöntemlerin geliştirilmesi yönünde inanılmaz hızda gelişmeler söz konusudur.
Aslında yapay zekanın gelişimi ile ilgili daha söylenecek çok şey olabilir. Ama yukarıdaki açıklamalar gelişmelerin gidişatını görebilmek için yeterlidir. Bir yapay zeka sistemini geliştirme konusunda aşağıdaki unsurları iyi anlamak gerekmektedir.