Arapçada Aşir onuncu anlamına gelmektedir. Zamanla halkımızın dilinde Aşir kelimesi Aşure kelimesine dönüşerek bugünkü halini almıştır. Muharrem ayının 10. günü aşure günü olarak bilinmektedir.
Aşure günü Muharrem ayı içerisinde yer alır. Muharrem ayı hicri takvimin başı olması munasebetiyle önem arzetmektedir. Bu ayda bazı tarihi olaylar meydana gelmiştir. Muharrem ayı ayrıca 4 haram aydan bir tanesidir. Hz. Aişe’den rivayetle Peygamber efendimiz (sav)’in Ramazan ayından sonra en çok oruç tuttuğu ay Muharrem ayıdır.
Alimlere göre Aşure orucu vacip değil sünnet olduğu yönünde görüş birliğine varılmıştır. İslâm’ın başlangıcındaki hükmü konusunda Ebû Hanîfe aşure orucuna vacip derken, İmam Şâfiî müekked bir sünnet olduğunu söylemiştir. Ramazan ayı orucunun farz kılınmasının ardından mu oruç müstehap olmuştur.
Muharrem orucu ne zaman başlıyor?
Aşure gününde tutulacak oruç hususunda Yahudilere benzememek için Muharrem ayının 9 ve 10. veyahut da 10 ve 11. günlerinde oruç tutmak tavsiye edilmektedir. 2020 yılında 29 Ağustos günü Muharrem ayının 10 gününe tekabül etmekle birlikte Muharrem ayının il günü ise 20 Ağustos tarihine denk gelmektedir.