MMG (Mimar ve Mühendisler Grubu) Ankara Şubesi, Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Kıvanç Zaimler’i konuk etti.
‘Ankara Sohbetleri’ programına katılan Kıvanç Zaimler, ‘Enerji Sektöründe Yeni Trendler’ başlıklı sunumuyla önemli bilgiler aktardı.
MMG Ankara Şubesi toplantı salonunda 24 Nisan Çarşamba günü saat 19.00’da başlayan ve MMG Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Yılmaz Ada’nın başkanlık ettiği programa çok sayıda mimar ve mühendis katıldı.
“MMG, Türkiye genelinde 10 bini aşkın üyesi ve destekçisiyle önemli bir STK’dır. Her yıl kapsamlı etkinlikler yapıyoruz. AR-GE & İnovasyon Zirvesi ve Sergisi’nin üçüncüsünü gerçekleştirdik. Bu zirvenin de sonuç raporunu yayımladık. 2 ayda 1 Mimar ve Mühendis isminde bir dergimiz çıkıyor. Şube olarak hemen hemen her hafta toplantılarımız oluyor. Üye ve dostlarımızın ufkunu genişletecek etkinlikler yapıyoruz. Bu toplantı da onlardan bir tanesi.” diyerek programı açan Yılmaz Ada, konuşmacı konuk olarak MMG Ankara Şubesinin davetini kabul eden Kıvanç Zaimler’e ve katılımcılara teşekkür etti.
“Herkese sevgi ve saygılarımı iletiyorum. Davetiniz için teşekkür ederim.” diyerek söze başlayan Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Kıvanç Zaimler, “2000’li yıllarla birlikte ülke olarak enerjide özelleştirmeye gidildi. Enerji piyasası serbestleştirildi. Kentleşme, büyüme, nüfusumuzun dinamikliği, yatırımlar gibi faktörler hesaba katıldığında genel olarak Türkiye ileriye doğru gidiyor.” dedi.
Vizyon sahibi olmanın her sektörde olduğu gibi enerji sektöründe de çok önemli olduğunu kaydeden Zaimler, Sabancı Holding’in bu sayede vizyonu doğrultusunda Türkiye’nin en büyük enerji şirketine sahip olduğunu vurguladı. Stratejilerin de çok önemli olduğunu ifade eden Zaimler, vizyon doğrultusunda yeni stratejiler geliştirerek hedefe ulaşmak için gerekli adımların atılmasının enerji sektöründe hayati bir öneme sahip olduğunu belirtti.
“Enerji sektöründe rol alan birçok firma para kazanamamaktan şikayetçi” diye konuşmasına devam eden Zaimler, borçlanmasını, yatırımlarını yerinde ve zamanında, doğru, gerçekçi yapmayanların zarar etmesinin normal olduğunu sözlerine ekledi.
ENERJİ NEREYE GİDİYOR?
“Herkesin endişesi başka. Kamu, arz güvenliği konusunda temkinli. Kışın dahi doğal gazın, elektriğin, akaryakıtın hiç kesilmemesi gerekiyor. Elektrik, doğal gaz vb. hizmetlerin de kaliteli olması gerekiyor.” diye konuşan Zaimler, verimliliğin de çokça kullanılan bir kavram olarak öne çıktığını, daha az doğal gaz ile aynı elektriğin nasıl üretileceği gibi soruların cevaplanmaya çalışıldığını belirtti.
“Doğru politikayla yenilenebilir kaynakları da kullanıyoruz” diyen Zaimler, devletin yaptığı işlerin en güzelinin kışın doğal gaz ve elektriğin kesilmemesi olduğunu ifade etti. Türkiye’nin yenilenebilir enerji konusunda iyi konumda olduğunu ve gün geçtikçe bu ilerlemenin devam ettiğini sözlerine ekleyen Zaimler, GSM, bankacılık gibi alanlarda Türkiye’nin gelişmiş ülkelerin önüne geçtiğini, bu alanlardaki sıçramanın enerji sektöründe de yapılması için; insan kaynağı, zeka, kapasite, cesaret gibi faktörlerin Türkiye’de bulunduğunu kaydetti.
Enerji, teknoloji konusunda ABD’de konuşulanların Türkiye’de de konuşulduğunu ama ABD’nin 2 farkı olduğunu aktaran Zaimler, “Birincisi ABD üniversiteleri milyarlarca doları AR-GE’ye yatırıyor. Akademik dünya sanayiyi ittiriyor. İkincisi ise ABD’de StartUp (Yeni Nesil Girişim) anlayışının yaygın olması. Yeni bir yöntemle, yeni bir teknoloji, girişim üretmeye çalışanların ve bunu gerçekleştirebilmeleri için de gerekli olan parayı sağlayan yatırımcıların bir araya gelmelerini sağlayan bu sistem ile fikirler, buluşlar hayata geçerek ticarileşebiliyor. Bu sistem, dünyadaki en büyük enerji şirketlerinin AR-GE merkezi haline gelmiş. Ülkemiz StartUp’ları desteklemeye başladı. Türkiye de bu sistemle büyük ilerlemeler kaydedebilir.” şeklinde konuştu.
“Akıllı şehirlerin gerçek anlamda ismini yansıtması için akıllı şebekelerle donatılması, yenilenebilir enerji ile iç içe olması gerekiyor.” diyen Zaimler, “Elektrikli araçlar günümüzün ve geleceğin gerçeği. Rüzgar, güneş, yağmur her an olmuyor. Bu meseleyi en iyi şekilde ‘enerji depolama’ ile çözebiliriz. Elektriği depolayabilen, dünyada en büyük olacak. Bu teknolojiyi bulup ticarileştirebilmemiz gerekiyor ki dev bir sıçrama yapabilelim.” şeklinde ifadeler kullandı.
“Ölçülemeyen iyileştirilemez” diye konuşan Zaimler, “Veri analizi çok önemli. Dünyadaki değişimin en büyük göstergesi veri analizidir. İspanya’da bir çağrı merkezinde yıllardır biriken konuşma kayıtları analiz edilerek bir yapay zeka oluşturulmuş ve bu yapay zeka müşteriye cevap veriyor, talepleri karşılıyor.” dedi.
Enerji tüketim miktarının gelişmişliğin, refah seviyesinin göstergelerinden biri olduğunu sözlerine ekleyen Zaimler, “Nasıl daha fazla enerji tüketeceksek buna göre planlı bir atağa geçmemiz gerekiyor. Ülkemizde abone başına 25 saat yıllık olarak çeşitli nedenlerle elektrik kesintisi yaşanıyor. Avrupa’da bu ortalama çok çok az. Ülke olarak koşmak yetmez büyük sıçramalar yapmamamız gerekiyor” diye konuştu.
Konuşmasına, “Beni dinlediğiniz için hepinize çok teşekkür ederim. Umarım ülke olarak bütün enerji elde etme imkanlarını en iyi şekilde değerlendirip yeni teknolojileri üretiriz.” diyerek son veren Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Kıvanç Zaimler’e MMG Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Yılmaz Ada tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.
Hatıra fotoğrafları ile program sona erdi.
-MMG Ankara