Bölgelere göre meyveler hangi bölgede ne yetişir. İç anadolu, ege, güney doğu anadolu marmara ve karadeniz bölgesinde hangi meyveler yetişir. Hangi Meyve Hangi Bölgede Yetişir
Türkiye’de aynı zamanda farklı iklim tipleri görülmektedir. Akdenizde akdeniz iklimi, iç anadolu ve doğu anadolunun bir kısmında karasal ilkim, karadeniz bölgesinde ise daha çok karadeniz iklimi görülür.
İklim türlerinin hatta bölgelerimizin toprak tiplerinin farklı olması nedeniyle ülkemüzde yüzlerce çeşit sebze meyve yetişebilmektedir. Sizlerde ödevlerinizde hangi bölgede hangi meyve ve sebze yetişir şeklinde çok sık sorular soruyorsunuz. Biz de kısa bir derleme yaparak Türkiye’nin hangi bölgesinde hangi meyve yetişir bir araya getirdik.
Akdeniz Bölgesinde ne yetişir; Turunçgiller kıyı boyunca Finike, Antalya, Alanya, Anamur, Silifke, Mersin, ve Dörtyol’da yetiştirilir. Türkiye turunçgil üretiminin yaklaşık % 89′u bölgeden karşılanır.
Muz: Alanya ve Anamur çevresinde yetiştirilir. Türkiye’de yetiştirilen muzun tamamı bölgeden karşılanır.
Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ne yetişir; Bölgenin karpuz üretiminde ayrı bir yeri vardır. Özellikle Diyarbakır çevresinde ağırlığı 20 kg’ı aşan karpuz yetiştirilmektedir.
Karadeniz Bölgesinde ne yetişir; Amasya’da elma, Kastamonu’da erik, Rize’de turunçgiller, Orta Karadeniz’de üzüm, Batı Karadeniz’de kestane tarımı yaygındır.
Doğu Anadolu Bölgesinde ne yetişir; Kayısı yoğun olarak Malatya’da sulanabilen alanlarda, özellikle Fırat ve Tohma kıyılarında yetiştirilir. Ayrıca Malatya, Elazığ ve Erzincan’da dut üretimi yapılır. Akarsu boylarında elma bahçeleri bulunur.
İç Anadolu Bölgesinde ne yetişir; Elma ve armut İç anadolu bölgesinde yetişen meyvelerdir.
Ege Bölgesinde ne yetişir; Bölge kendine özgü meyve üretimi ile diğer bölgelerden ayrılır. İncir, turunçgil ve üzümün yanı sıra elma ve kiraz üretimi de önem taşır.
Marmara Bölgesinde ne yetişir; meyve Bursa Yöresi’nde yoğun olarak yetiştirilir. Şeftali, kiraz, çilek, kestane ve üzüm başlıcalarıdır.