Bilgi kuramı dersi Milli Eğitim Bakanlığının yeni müfredatı açıklaması ile birlikte gündeme düştü. Bu zamana kadarki bütün öğretim ve öğrenim sistemlerinde olmayan bu ders eğitim hayatına ilk defa giriş yapıyor. Peki ama bilgi kuramı dersi nedir? Bilgi kuramı dersine hangi öğretmen girecek detaylar haberimizde.
Bilgi kuramı Felsefenin alt dallarından birisi olarak karşımıza çıkıyor. Kelime anlamı olarak Türk Dil Kurumunun resmi internet sitesinde şu şeklinde tarif edilmiştir: “Bilginin temelini, bilim alanında uygulanan yöntemleri, sınır ve güvenilirlik bakımından inceleyip araştıran felsefe dalıdır.”
Peki okul hayatında bu ders öğrencilere neler öğretecek? Şuan Milli Eğitim Bakanlığınca dersin içeriği hakkında detaylı bilgi verilmese de kelime anlamı bize ön bilgi vermektedir. Bu ders sayesinde öğrenciler elinde bulundurduğu bir bilginin temelini araştırmayı öğrenebilecek. Öğrenci bir bilgi araştırdığı zaman hangi yöntemlerle doğru bilgiye ulaşabileceğini, güvenli bilginin ne olduğunu anlayabilecek.
Neden Bilgi Kuramı diye bir ders geldi?
Çünkü son yıllarda bilgi kirliliği kavramı sıklıkla kullanılmaya başlandı. Okuduğumuz dergiden kitaplara kadar herkes her bilgiye inanır oldu. Bu durumda da toplumda bilgi kirliliği ortaya çıktı. Hiç kimse öğrendiği bilginin kaynağını ve güvenilirliğini sorgulamadı. Yanlış mı doğru mu diye kendine sormadı. Ve sonuç olarak da doğru bilgi ile yanlış bilgi karışmaya başladı. Özellikle sosyal medyanın da kullanılmaya başlamasıyla yanlış bilgi hızlı bir şekilde yayılmaya başladı. Toplumsal olayları oluştur isteyenler bu mecraları kullandı.
Milli eğitim Bakanlığının bu dersi zorunlu ders olarak getirmesi belki de doğru bilgiye ulaşma oranını artıracak bir etken olacak. Bu sayede bilgi kirliliği yıllar geçtikçe azalmaya başlayacak.