Yeni yıl ile birlikte üç ayları da yavaş yavaş geride bırakıyoruz. Üç ayların sonuncusu Ramazan ayına çok az bir süre kaldı. Dünyadaki bütün Müslümanlar Ramazan ayı içerisinde oruç ibadetini yerine getirecek. Peki ama Ramazan ayı ne zaman başlıyor, Miladi takvime göre ayın kaçında oruçlu olacağız, ilk sahur ve ilk iftar ne zaman olacak merak konusu oluyor.
2019 Dini Günler Takvimine göre 5 Mayıs gününü 6 Mayıs gününe bağladığımız gece ilk sahura kalkacağız. 6 Mayıs gününü ise oruçlu geçireceğiz, bu Ramazan ayının ilk oruç günü olacak. Akşam ezanı ile birlikte de oruçlar açılacak, yani Ramazan ayının ilk iftarını gerçekleştireceğiz.
Ramazan Bayramının İlk günü Ne zaman?
Dini Günler Takvimine göre 4 Haziran Salı Günü Ramazan bayramının ilk günü olarak idrak edeceğiz. Arefe günü ise 3 Haziran Pazartesi günü olacak. Ramazan bayramı 3 gün sürecek. Yani 4-5-6 Haziran günleri Ramazan bayramının içerisinde olacağız. Eğer devlet cuma gününü de tatil ilan ederse, vatandaşlar tatil keyfine doyacak. Cuma gününün tatil ilan edilmesi durumunda vatandaşlar toplam 9 gün tatil yapacak.
Şimdi ise sizlere Ramazan ayı ve oruç hakkında kısa ve öz bilgileri iletmek istiyoruz. Öncelikle orucun tanımını yaparak, ardından kaç çeşit oruç olduğu ve Orucu Bozan ve Kaza ve Kefaret Gerektiren durumları kısaca aktaracağız.
Oruç Nedir?
Oruç imsak vaktiyle başlayıp akşam ezanı (güneş batması) ile son bulan yeme, içme ve cinsi münasebetten uzak durulan bir ibadettir. Oruç bir farz ibadettir. Hicretin 2. yılında Miladi 624 yılında oruç farz olarak kılınmıştır. Orucun 3 farzı vardır. Bunlar:
- Niyet Etmek
- Niyeti ilk ve son vakitleri arasında yapmak,
- İmsak vaktinin girişi ile akşam ezanı vaktine kadar yani güneş batana kadar yemek, içme ve cinsi münasebetten uzak durmak.
Orucun Çeşitleri Nelerdir?
Oruç 6 çeşittir. Bunları sırası ile, Farz vacip, Sünnet, Müstehap, Mekruh ve Haram olan oruçlardır. Ramazan ayında tutacağımız oruç farz oruçtur. Adak oruçları ile bozulan nafile oruçların kazaları ise Vacib oruçtur. Muharrem ayının 9. ve 10. veya 10. ve 11. gününde oruç tutmak sünnettir. Pazartesi ile perşembe günleri tutulan oruçlar ile Şevval ayının ilk 6 günü tutulan oruçlar ise Müstehap oruçlardır. Sadece cuma, sadece cumartesi ve Muharrem ayının sadece 10. günü tutulan oruç ise Mekruh oruçtur. Ramazan bayramının ilk günü ile kurban bayramının 4 günü oruç tutmak haramdır.
Orucu Bozan ve Kaza ve Kefaret Gerektiren Durumlar Şunlardır:
- Kişinin oruçlu iken bile bile yemesi ve içmesi
- Cinsi ilişkide bulunmak
- Sigara içmek
Müslüman olan ve büluğ çağına ermiş, aklı olan herkesin oruç tutması farzdır. Bir kişi tutmakla yükümlü olduğu orucu zamanında yerine getirebilmesi için sağlıklı olması, Mukim olması ve sıhhat şartları sağlaması gereklidir. Oruçlu bir kişinin İtikafa girmesi ise Müstehaptır.
Bu yazı habersari.com tarafından yazılmış olup kaynak vermeden paylaşmazsanız memnun oluruz.